måndag 25 februari 2013

Kommunikation och kultur

En kultur speglas genom kommunikation och kommunikationen speglar kulturen, både i samhället och på olika arbetsplatser. Kommunikation sker både verbalt (det vi säger) och icke verbalt (kroppsspråk).

I en verksamhet där man arbetar med barn är det viktigt att man tänker på vad man kommunicerar både verbalt och icke verbalt. Ex. Du säger till ett barn; "Vad fint du målat", samtidigt vänder du dig om och går iväg för att göra något annat. Vad har du då kommunicerat till barnet? Om man vill att budskapet ska nå fram till mottagaren måste man tänka på vad man kommunicerar både verbalt och icke verbalt, överensstämmer det?

En kultur på en arbetsplats är ofta tydlig när man exempelvis kommer in i ett personalrum. Hur kommunicerar personalen med varandra, vad pratar de om. Sitter personalen och pratar om besvärliga barn och föräldrar? Det kan visa att kulturen på den arbetsplatsen antagligen präglas av ett kategoriskt perspektiv, där man anser att problemet ligger hos individen. Dessa kulturer finns på många olika arbetsplatser och gynnar inte någon, i detta kommer det att ge negativa konsekvenser för barnen.

Att kunna kommunicera är inte en självklar egenskap, det är något man måste jobba aktivt med. Kommunikation sker mellan fler personer och är beroende av mottagare, därför måste kommunikationen anpassas till situation och kultur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar