fredag 22 februari 2013

Inskolning

Inskolningen är det första mötet barnen får med förskolan. Därför har det stor betydelse hur den sker. Det är viktigt att alla barn känner sig trygga på sin förskola och Hur den tryggheten skapas vid inskolningen på förskola Ser olika ut. För de allra minsta barnen som börjar förskolan, när de är i ettårsåldern, är det viktigt att det blir en bra inskolning. Idag finns många olika varianter på inskolning och det går trender i hur de ska utformas och se ut, gruppinskolning, föräldraaktiv inskolning m.m. Men trots allt är det de grundläggande behoven hos barnen som borde styra.
Barn som varit hemma med en eller två föräldrar i hela sitt liv ska nu till en helt ny miljö, skiljas från sina föräldrar och ingå i ett nytt och stort socialt sammanhang. För att det ska ske så smidigt som möjligt finns några grundläggande saker som jag anser måste has i åtanke:


  • Kommunikation- mellan personal och föräldrar kring inskolningen, känslor och tankar. Det handlar även om föräldrarnas inskolning till förskolevärlden, om det nu är det första barnet. Det kan vara väldigt känslosamt och jobbigt för föräldrar att vara tvungen att lämna sitt barn till främlingar, ens barn är det dyrbaraste man har. Därför är det viktigt att personal på förskolan även ser till föräldrarna, då deras oro förs över till barnet.
  • Anknytningsperson/er- de bör vara så få som möjligt, helst bara en till två, då barnet behöver skapa en relation till en ny trygg vuxen då inte föräldrarna är där. Barnet måste känna att den har någon som ser, kan bekräfta känslor och trösta i separationen från föräldrarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar