fredag 22 februari 2013

Barngruppsstorlek

Barn som kommer till förskolan hamnar i en situation där de inte kan välja om de vill vara där eller inte. När barnen är på förskolan är det viktigt att vi har förmågan att kunna se till alla barn och ge alla barn den tid och den uppmärksamhet de behöver. 
Idag finns många förskolor där barnantalet i grupperna överstiger pedagogernas kapacitet vilket kan få förödande konsekvenser. Barn som inte blir sedda, får sina känslor bekräftade, får det stöd de behöver, utsätts för säkerhetsrisker, hög ljudnivå, trånga lokaler med mera. Detta är en del av de konsekvenser som kan uppstå i och med att antalet barn i barngrupperna ökar. Att hävda att personalen är kompetent och att man delar gruppen är inte tillräckligt. Det spelar ingen roll hur kompetent du än är, du har bara två händer och två ögon. Att man hävdar att man delar grupperna är tillfälliga lösningar, den stora gruppen är oftast tillsammans stora delar av dagen trots allt. 
Förlorarna i det här ekonomiska spelet, för det är endast ekonomi det handlar om, är barnen och de som får det svårast är de barn som av olika anledningar har behov av särskilt stöd, varaktigt eller tillfälligt. Att antalet barn i behov av särskilt stöd ökat inom förskolan kan vara en av konsekvenserna av storleken på barngruppen. Under de 6 första åren i ett barns liv händer mer än under någon annan 6 års period under resten av livet,det säger ganska mycket. 
Det är dags att vi vuxna börjar stå upp för barnen, de är vår framtid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar