fredag 1 mars 2013

Gruppdynamik

Det räcker inte att en person vill, kan och är drivande i en verksamhet där man arbetar med barn. Ett arbetslag innebär att man tillsammans som ett team ska arbeta utifrån och tillsammans med barnen. Av egna erfarenheter och andras så är det ofta där allt går snett, i arbetslaget, att inte alla har samma utgångspunkt...barnen. Om inte arbetslaget, övriga kollegor och organisationen fungerar kommer det att påverka barnen och det kommer att märkas på något sätt i gruppdynamiken även hos barnen.
Vi är vuxna människor som valt ett yrke där man faktiskt måste kunna samarbeta, måste kunna skilja på det privata och det professionella, måste kunna reflektera. Man kan inte tycka om alla människor, det behöver man inte heller göra, men man måste kunna se sin del i en grupp och utifrån uppdrag tillföra sina kompetenser och kunna se och ta del av andras.
Om man känner att det är något som inte känns som det ska eller inte fungerar som det ska i arbetslaget, övriga kollegor eller i organisationen så tveka inte med att försöka göra något. Vad ska man då göra? Det beror såklart på vad det gäller, men vid personalfrågor är det chefen som har ansvaret.  Ju mer infekterat det blir desto svårare och besvärligare kan det bli att reparera "skadan". Gör det för barnens skull! Och såklart din egen :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar